Le talent, ça n'existe pas. Le talent, c'est d'avoir envie de faire quelque chose.

Jacques Brel 

 

Farida Lemeatrag 

Gent

farida-l@hotmail.com

www.farida-l.be

www.popup8mm.be

Opleiding:

Academie Jette

Publiciteit en illustratie

Lay-out, beeld en tekstverwerking
Ontwerp tot drukwerk

LUCA School of Arts

Digitale fotografie

Film- Documentaire

Fotoreeksen:

2012-2017 

Transgender Youth: 

In 'Transgender youth’ capteert fotografe Farida Lemeatrag de innerlijke strijd en tegelijk de ontwapenende schoonheid van gevoelens als hoop en trots bij 40 transgenderjongeren. Deze intieme en ontluikende portretten openen enerzijds de dialoog met de toeschouwer, maar nodigen tegelijk uit tot zwijgzame reflectie.

 Sophie Doutreligne

Toda Raba:

2017-2018

De portretreeks laat zich lezen als een dialoog tussen een Belgische fotografe en ultra-orthodoxe Joodse gezinnen in Antwerpen. Het toont een voortdurend aftasten van waarden, en culturele en religieuze verschillen; een stap voor stap toegang krijgen tot een gesloten gemeenschap. De camera wordt ingezet als ‘tool’: een middel om meer over deze gemeenschap te weten te komen en om gesprekken te openen.

Evelien Bracke

De droomwereld van Liesje:

Foto-videoproject. Liesje is 27 en heeft het syndroom van down. Toen ze 4 maand oud was trok ze in bij een pleeggezin waar ze voor altijd zal blijven. Liesje leeft in haar eigen droomwereld, een wereld vol magie maar ook eentje met vele ups en downs.

Villa Voortman:

Elke werkdag van 9 tot 17 uur zet Villa Voortman de deur open voor kwetsbare medeburgers die hun vertrouwen in de reguliere zorg kwijt zijn. In Villa Voortman zijn deze mensen welkom. Het ontmoetingshuis richt zich op het talent en de kracht van de bezoekers, niet op hun beperkingen. De bezoekers worden steeds meer mensen met een verhaal, wat leidt tot verbondenheid maar ook verlangen naar een langzame terugkeer naar de samenleving waaruit ze werden uitgesloten.

Documentaire:

2018

Un jour elle aura des secrets, un jour elle fera des rêves

Duur: 8min

Etienne is een gescheiden man met een dochter van twaalf. Na vijf jaar als gelukkige vrijgezel door het leven te gaan, begint de eenzaamheid wat te knagen tot hij op het internet een foto tegenkomt die hem niet meer los laat.

Didier 

Duur: 30min

Didier is 53 en stapt sinds jaren dagelijks door het centrum van Gent. Steeds volledig uitgedost en met de mallette in de hand. Het lijkt telkens alsof hij naar een belangrijke meeting moet... Hij wordt door vele gentenaars aanzien als een mysterieus figuur, zo werd er de voorbije jaren druk gespeculeerd over het leven van Didier. Allerlei scenario's passeerden de revue, maar niks blijkt te kloppen met de werkelijkheid.

Pink Marrakech

Duur: 30min

Marokkaans en gay

Homoseksueel en Marokkaan zijn gaat voor hen prima samen, maar de weg die ze hebben afgelegd was niet gemakkelijk en soms ook lang en eenzaam. Vooral de schaamtecultuur en de sociale druk binnen Marokkaanse gezinnen om te trouwen en kinderen te krijgen, maakte het uiterst zwaar om hun eigen leven te gaan leiden en gelukkig te worden. Het geloof speelde daarbij een kleinere rol dan vaak wordt gedacht. de schaamtecultuur en de sociale druk binnen gezinnen het schijnbaar onmogelijk maakt voor jezelf op te komen wanneer je Marokkaan bent en op hetzelfde geslacht valt. Het is wel degelijk mogelijk om én moslim én homoseksueel te zijn! Het zijn vooral bepaalde Marokkaanse culturele opvattingen en de machtspolitiek in de Arabische wereld die homoseksuelen in de problemen kunnen brengen.

Publicaties en prijzen:

The Walrus magazine (Canada)

Internazionale magazine (Italie)

Magnum and LensCulture Photography Awards 2017

Shoot Magazine (Belgium)

www.featureshoot.com

www.mic.com

www.whitezine.com

www.sohu.com

www.athenna.com

www.hellocoton.fr

www.photofans.cn

www.biosmonthly.com

2018

Documentaire: Un jour elle aura des secrets, un jour elle fera des rêves

Geselecteerd voor vertoning tijdens het BREEDBEELD kortfilmfestival in cinema Zuid.

Expo More=More (Breedbeeld)

2017

Magnum and LensCulture Photography Awards 2017

PX3  Silver Winner

Culture Category PX3-  Gold Winner

Personality Category PX3-  Honorable Mention

PX3 2017- Honorable Mention

Possible Beginnings ( via het centrum voor Beeldexpressie)

2016

Bozar Brussels ( Hommage)

FotoForum Talent 2016

2014

First photo prize: Go shoot it (Belgium)

Third International Prize: Pride Photo award (Amsterdam)

Group photo exposure Showcase Antwerp (Belgium)